NMKs Landsfinale vokser seg større: – Mer rettferdig

BILCROSS PÅ VENDKVERN: I 2024-sesongen feires det 40 år med bilcross på Vendkvern, i 2025-sesongen kommer NMKs Landsfinale i bilcross senior hit – for aller første gang. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMKs Landsfinale i bilcross ble arrangert første gang i 1986, og det har alltid vært tre omganger og finaler i senior-versjonen. I 2025-sesongen blir det for første gang ikke slik.

Se årets sesongavslutning på neste års Landsfinale-arena:

Sjekk også: Bilcrosspraten: Syden spesial.

Det melder neste års Landsfinale-arrangør for åpen klasse, NMK Hamar. Årets arrangør NMK Grenland gjorde et forsøk på å legge til en omgang til fire omganger, men lyktes ikke. Nå blir det altså en ekstra omgang i 2025-oppgjøret pluss en ekstra løpsdag – for aller første gang.

Dato for løpet blir 15. og 16. august 2025. Den våkne Bilcross.no-leser vil se at det er snakk om fredag og lørdag. Dermed er Landsfinalen ferdigkjørt på lørdag, som vanlig. Det nye er en 1. omgang fredag og tre omganger pluss finaler, som vanlig har vært, lørdag.

Mindre tilfeldig, mer rettferdig

TO AV FAVORITTENE? Det var mange som benyttet anledningen til å teste neste års Landsfinale-bane i årets siste store bilcrossløp. Blant annet Jonas Spangen (NMK Hamar) og Jørn R. Grinden (NMK Elverum) som her kjemper inn i første sving. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Argumentet for å utvide denne Landsfinalen, som var den opprinnelige Landsfinalen fra helt tilbake til første oppgjøret i 1986, og som har fått følge av Landsfinale for junior, damer og veteran i de senere årene, er at det skal bli mer rettferdig.

Allerede i år ble Juniorlandsfinalen utvidet til to dager, det skjedde hos NMK Melhus: Med fem omganger over to dager, lørdag og søndag. Juniorlandsfinalen har flere ganger tidligere blitt kjørt med fire omganger på en dag.

Det har også Damelandsfinalen og Veteranlandsfinalen, men aldri over to dager. Dermed står det gamle endagsløp-prinsippet for fall, i seniorklassen som det allerede har skjedd i juniorklassen.

Senior-Landsfinale-debutant

SKIKKELIG BILCROSSBANE: NMK Hamar har oppgradert bane og anlegget rundt betydelig de siste årene, men banetraseen er i all hovedsak helt lik som den har vært i mange år. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

– Ved å inkludere fire innledende omganger, legger vi til rette for en mer rettferdig kvalifiseringsprosess, der ferdigheter forhåpentligvis står i fokus framfor tilfeldigheter, skriver NMK Hamar på sine nettsider.

NMK Hamar har aldri arrangert en Landsfinale for åpen klasse før, klubben har arrangert en Landsfinale før – det var for juniorene tilbake i 2017. Vil du mimre tilbake til det løpet, så sjekk Bilcross.no-bildene her.

Juniorlandsfinalen går tilbake til endagsløp i 2025-sesongen. Også Veteran- og Damelandsfinalene vil bli kjørt over en dag. Men mye mulig med fire omganger på en dag, avhengig av deltakerantallet.

Lange Landsfinale-tradisjoner

FERDIGHETER, IKKE TILFELDIGHETER: I bilcross må man alltid ha en solid dose flaks, men med flere omganger mener arrangøren av NMKs Landsfinale for bilcross senior 2025 at tilfeldigheter skal ha mindre å si. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

NMKs Landsfinale i bilcross, som Bilcross.no omtaler for åpen klasse, med det offisielle navnet senior, har blitt kjørt siden 1986. NMKs Landsfinale for junior har blitt kjørt siden 2007.

NMKs Landsfinale for damer har blitt kjørt siden 2011, men det ble tidligere kjørt KNAs Landsfinale for damer med røtter helt tilbake til 1986. NMKs Landsfinale for veteran har blitt kjørt siden 2018.

Du finner mer info om 2025-arrangøren av NMKs Landsfinale i bilcross senior her: NMK Hamar sine nettsider finner du her, og nettsiden for NMKs Landsfinale for senior 2025 finner du her (begge eksterne lenker).

Les mer om Vendkvern: Ny asfalt og enda snillere på bilene.

PLATEKONTAKT: Det er sjelden et kjedelig heat på Vendkvern, her blir det kjempet fra start til slutt. En grom bane for deltakere og publikum gjennom 40 år. Bildene i denne saken er fra årets sesongavslutning på banen, Neglespretten 2024. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Sjekk også: Her skal NMKs Landsfinaler kjøres i 2025-sesongen.

SETTER DU PRIS PÅ BILCROSS.NO?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Vendkvern motorbane feirer 40 år med bilcross i år:

,