Utrolige Tobias Spangen er landets beste bilcross-junior – for tredje året på rad

TRE PÅ RAD: Tobias Spangen (NMK Hamar) jubler om mulig enda høyere for årets Juniorlandsfinale-seier, som han måtte slåss seg til. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Det startet så dårlig det bare kunne starte: Tobias gjør en diger førerfeil og havner på taket. Men han ble overtalt til å fortsette, selv om alt så helsvart ut lørdag morgen. Søndag ettermiddag var han likevel landets beste – for tredje året på rad.

Se Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2024.

Sjekk også Bilcrosspraten – sommer spesial 2024:

NMKs Landsfinale for juniorer er årets desiderte høydepunkt for de yngste bilcrosserne. De beste fra alle landsdeler, nord og sør, øst og vest, møttes denne helga 3. og 4. august 2024 for å gjøre opp status denne sesongen: Hvem er best av de beste?

Bare det så stille til start er en seier, det er et trangt nåløye å komme gjennom med en topp-plassering fra ett av kvalifiseringsløpene. Startlisten telte rett over 100 navn, deriblant dobbeltvinner Tobias Spangen (NMK Hamar).

Tre seiere av tre mulige

DEN FØRSTE SEIEREN: Året var 2022, Tobias var akkurat gammel nok til å kjøre Juniorlandsfinale. Og han vant. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Han vant som førsteårsjunior i 2022, og gjentok det i 2023. Da tangerte han gamle rekorder, men med seier også i 2024 kan han bli historisk – ingen andre har klart å vinne tre Landsfinaler på rad.

Det så det ikke ut som Tobias skulle klare heller, for det starter helt elendig: I den første av totalt fem innledende omganger kutter han svingen for mye og ruller rundt på taket.

Å starte med null poeng i dette selskapet betyr som regel game over. Og det mente Tobias selv, også. Han hadde egentlig gitt opp.

– Glad jeg hørte på de rundt meg

Men innen Tobias hadde rukket å bli ferdig hos jury og legesjekk etter dramatikken, var bilen ferdig fikset og klar til neste omgang. Han innrømmer at han måtte få en skikkelig pep-talk for å fortsette.

– Jeg tenkte det var over, jeg ville egentlig ikke kjøre mer. Sånn blir det, når det starter på den måten, da ser alt helt svart ut. Men jeg er glad for at jeg hørte på de rundt meg.

Tobias takker de som masa på han for å ikke gi opp. Og han takker alle som trådte til for å fikse bilen. Han hadde aldri klart dette alene, dette var en lag-seier.

Startet helt nede i D-finale

FANTASTISK FORT: Ingen klarte å følge på i farten til Tobias da det gjaldt som mest. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Likevel – det er gutten som sitter bak rattet som avgjør det hele. Og ingen er vel et større talent bak rattet enn denne 17-åringen. Nå er han historisk med tre strake Juniorlandsfinale-seiere.

– Jeg har ikke ord, presser Tobias frem mellom tårene i seiersintervjuet etter bragden. Med brutt 1. omgang ble det så vidt finale.

Det startet med D-finale som han vant, og dermed var han videre til C-finale. Som han også vant.

Fire finaler på rappen

Allerede fra første finale-seier hører publikum rundt Bollandsmoen-banen i Melhus jubelen inne fra bilen. I en kjapp prat med Bilcross.no mellom slagene forteller Tobias at han aldri hadde drømt om å kjøre seg inn i tet-kampen igjen.

Enda ett par finaler, der alt som gjelder er vinn eller forsvinn, og jaggu blir det ikke både C- og B-finale-seier, også. Jubelen er øredøvende inne i bilen, og publikum heier ham frem.

Klar for A-finale, etter et finalerace med fire finaler på rappen. Der skal totalseieren deles ut. Tobias vet hvor godt den seieren smaker.

Kjempet seg til seier

STORE FØLELSER: Tobias har vunnet før, ikke bare en Juniorlandsfinale – men to. Men aldri på dette spektakulære viset, som da han ble landets beste bilcrossjunior for tredje året på rad. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Nok en finale må Tobias slåss seg oppover i finalefeltet. Han makter å holde seg på hjulene, tross et farefullt høyt tempo. NMK Hamar-junioren blir landets beste nok en gang, men denne seieren smaker kanskje best av alle:

– Jeg kan med hånden på hjertet si: Dette hadde jeg aldri trodd! Aldri! At det kan snu sånn, og ende slik, det er ikke til å tro. Jeg kan ikke tro det, sier en gråtkvalt Tobias.

Han takker spesielt pappa Jim Tony som har vært med på å bygge en svært holdbar bil som tåler både rulling på taket og fire finaler på rappen. – Takk, pappa, tusen takk!

Klubbkamerater på pallen

NMK Hamar er en av de fremste klubbene i landet på rekruttering og juniorarbeid, med mange deltakere også i årets Juniorlandsfinale – hele ni kvalifiserte. Og klubben tok ikke bare seieren med Tobias Spangen til topps.

Suverene Tobias Spangen fikk med seg klubbkamerat Stian Bårdseth (NMK Hamar) på pallen, han kjører sin siste juniorsesong og avslutter en flott junior-karriere med pallplass i Juniorlandsfinalen.

Stian hadde ingen problemer gjennom innledende omganger, bortsett fra et radiatorbytte før finalene. Han var ubeseiret gjennom fem omganger, som bare en av to av godt over 100 deltakere.

Fidje med full pott før finale

PUBLIKUMSFAVORITT: Carlos Jensen Fidje (Froland motorsport) meldte egentlig avbud på grunn av den lange reiseveien. Men 11 timer en vei angrer han ikke på når det ender med nok en A-finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Den andre med full pott før finale var Carlos Jensen Fidje (Froland motorsport) som kjører fantastisk fort og bredt med sin BMW, han ender på en femteplass i en knallhard A-finale – hans andre A-finale av to mulige i Juniorlandsfinale.

Flere som lenge lå an til full pott før finale fikk problemer i innspurten av innledende omganger. Hjemmefavoritt og førsteårsjunior Hans Iver Ljøkjel (NMK Melhus) måtte ta til takke med en andreplass i siste omgang.

Han var en av fire med 47 av 50 poeng som måtte trekke om A-finale. Hans Iver trakk seg opp og endte på en sjetteplass til slutt.

Volvo-versting på andreplass

Mons Bøe Trannum (NMK Krabyskogen) hadde samme poengrekke, og trakk seg også opp i A-finale – der ble det en knallsterk andreplass til slutt på Volvo 240-kjøreren.

Beste hjemmekjører ble Jonas Taraldsen Kvernmo (NMK Melhus) med fjerdeplass, etter også å ha tatt fire førsteplasser og en andreplass før finale.

Videre på topp-ti: Martin Sunnset (NMK Melhus), Simen Østenfor (NMK Gol), Aleksander Øyen (NMK Fluberg) og Andre Leikvold (NMK Gol).

Mer Juniorlandsfinale-stoff på gang

GRØNT FLAGG OG TOMMEL OPP: Fra Malin Wigdahl og Audun Vestenfor i løpsledelsen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hele resultatlisten finner du i albumet fra løpet på Bilcross.no sin Facebook-side. Mye mer fra årets Juniorlandsfinale på Bollandsmoen motorsenter, NMK Melhus, kommer i en film fra løpet her på Bilcross.no.

Bilcross.no dekker løp i nyheter, bilder og film. Vil du støtte jobben som gjøres, er Bilcross.no-vippsen 54 02 81.

Den fortløpende oppdateringen før, under og etter løp skjer på snap, sjekk story på bilcrossno.

SEIERSPALLEN: Topp tre i NMKs Landsfinale for junior 2024, med Tobias Spangen (NMK Hamar) til topps foran Mons Bøe Trannum (NMK Krabyskogen) og Stian Bårdseth (NMK Hamar). Alle foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Se Bilcross.no-bildene fra Juniorlandsfinalen 2024.

Sjekk også Bilcrosspraten: Bilcross som medisin.

SATTE DU PRIS PÅ DENNE BILCROSS.NO-SAKEN?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Sjekk mer Bilcrossprat på Bilcross.no.

,