Alt klart for NMKs Landsfinale for junior 2024: Sesongens mest spennende bilcrossløp

BEGGE ØYEN-BRØDRENE ER KLARE: Rett fra pallen på Goldagsløpet, med seier til storebror Kristoffer Øyen og tredjeplass til lillebror Aleksander Øyen (begge NMK Fluberg). Til sammen har de kjørt nærmere 40 A-finaler og storebror avrunder en fantastisk juniorkarriere med Juniorlandsfinalen til helga. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Straks braker det løs på Bollandsmoen, NMK Melhus. Vi sjekker startlisten – kanskje tidenes tøffeste? Spennende blir det hvert fall, for her møtes bare de beste av de beste til kamp om å bli aller best: Landets beste bilcross-junior i 2024-sesongen.

Sjekk denne ukens Bilcrossprat – Sommer spesial 2024:

Mimre? Se Bilcross.no-bildene fra fjorårets Juniorlandsfinale.

Ett par dager før første bil spinner av startplaten i treningen fredag før NMKs Landsfinale for bilcross junior 2024 står 110 navn på startlisten (ekstern lenke) – alle kvalifisert med en topp-plassering i et kvalifiseringsløp tidligere denne sesongen.

Bare det å stå på denne startlisten er en seier i seg selv. Til helga skal de beste av de beste kåres. Vi har sett litt på startlisten, der startnummer 1 må nevnes først:

Alle de beste fra i fjor er klare

PALLEN: Alle topp-tre, og også topp-seks A-finalister, fra i fjor er klare for et nytt oppgjør. Fjorårets A-finale hadde tidenes yngste snittalder, uten en eneste sisteårsjunior. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Tobias G. Spangen (NMK Hamar), som vant Juniorlandsfinalen som førsteårsjunior i 2022. Så gjentok han den bragden i 2023. Han har allerede vært på Bollandsmoen og testet banen, det endte med seier tidligere denne sesongen.

Tittelforsvareren har med seg hele pallen fra i fjor, med andremann Kristoffer Øyen (NMK Fluberg) med startnummer 2 og tredjemann Henrik Tandberg Håkonsen (NMK Gardermoen) med startnummer 3.

Kristoffer Øyen kommer rett fra Goldagsløp-seier, Norges største billøp. Henrik T. Håkonsen har vært på pallen i Juniorlandsfinalen begge de to foregående årene.

Det blir garantert overraskelser

Så hvem skal klare å klå seg på disse tre storfavorittene? Som nå er rutinerte junior-kjørere? Jo, det kan være mange. For i juniorklassen er det stadig ukjente navn som får opp farten nok til å kunne ta innersvingen på alle.

Progresjonen bak rattet for disse unge jentene og guttene er helt enorm, dessuten er det umulig å holde oversikten over alle kanoner fra alle kanter av landet.

Det vil – garantert – komme noen overraskelser, som det gjorde i fjor da to førsteårsjuniorer fra Sørlandet i A-finalen.

Mange utfordrere på startlisten

FØRSTEÅRSJUNIOR I FJOR: Og rett i A-finale og fjerdeplass til slutt på Sigdal i fjorårets Juniorlandsfinale for Emil Flørenes (NMK Konsmo). Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Begge er klare for en ny Juniorlandsfinale: Emil Flørenes (NMK Konsmo) med startnummer 4 og Carlos Jensen Fidje (Froland motorsport) med startnummer 5.

Hele A-finalen fra i fjor er påmeldt i år, også Remi Julin Torgersen (NMK Modum Sigdal) med startnummer 6 – fjorårets mest uheldige.

Alle disse seks har både målsetning og talent til å kjøre A-finale igjen – men utfordrerne om A-finaleplass er mange.

De første kvallet i Bergensracet

Vi starter på startlisten fra startnummer 7 og nedover, der brødreparet Magnus Kvåle (NMK Bergen) og startnummer 8 Odin Kvåle (NMK Bergen) som begge kvalifiserte seg som de aller første på hjemmebane i Bergensracet 2024.

Det klarte også startnummer 10 Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal), med en deilig revansje fra fjorårets Bergensrace. Også 11 Jostein Askeland (NMK Bergen) sikret seg en Landsfinale-billett på hjemmebane.

Så fortsatte kvalifiseringsløpene land og strand rundt vårt langstrakte Norge, med den ene favoritten etter den andre klar for kamp på Bollandsmoen, NMK Melhus, til helga.

Mange raske NMK Gol-juniorer

BILCROSSPRATEN I FARTA: NMK Gol er en klubb med et fantastisk godt rekrutteringsarbeid. Det viser seg også i antall deltakere i årets Juniorlandsfinale, og de fleste av dem er store favoritter til å henge med i en finale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi må bare nevne noen navn, med et gedigent forbehold om at vinneren til slutt kan være blant de som ikke nevnes – sånn vil det alltid være i en Juniorlandsfinale.

Men må vi peke ut noen favoritter, må golingene nevnes: 16 Sander Skredderberget (NMK Gol) påmeldt med Citroen, 21 Andre Leikvold (NMK Gol) som ligger i toppen av årets Bilcross.no-cup og sist kjørte inn til pallplass i Goldagsløpet.

Og 28 Simen Østenfor (NMK Gol) som kjører heftig med alle slags svære BMW-er, 51 Sara Brenno (NMK Gol) som vi alle husker tok sin første heatseier på Kongsberg i fjor, og sist men ikke minst 102 Eskil Turhus (NMK Gol).

Førsteårsjuniorer med farten inne

Det er mange førsteårsjuniorer som kan overraske, som noen ganger tidligere – eksempler er nevnte Tobias G. Spangen og for noen år siden Ole Henry Steinsholt – begge vant som førsteårsjuniorer.

Startnummer 20 Timian Johan T. Hansen (NMK Tønsberg) imponerte ved å kjøre A-finale og kvalifisere seg allerede i første forsøk i 1. runde i Bilcross.no-cup 2024 på Kongsberg,

Der endte det med rulling i A-finalen. Første bilcross-seier kom i sommer på Smådølfestivalen 2024. Timian har med seg klubbkompis Adrian Gran (NMK Tønsberg) til Trøndelag, han kvalifiserte seg etter en heftig kamp på Rallebanen i våres.

Flere har tatt sin første seier i år

FØRSTE SEIER: Trym Tyskeberget (NMK Hamar) tok sin aller første seier i sesongstarten på hjemmebane i år. Nå klar for å kjempe om en ny pokal i Juniorlandsfinalen. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Andre førsteårsjuniorer som kjører heftig er den store hjemmefavoritten Hans Iver Ljøkjel (NMK Melhus) med startnummer 29 på sin røde Volvo. Første forsøk på å kvalle i Bergensracet endte på taket, men det ble Landsfinale-billett senere i sesongen.

Startnummer 49 Elias R. Grinden (NMK Elverum) kjører også vakkert med Volvo, også førsteårsjunior. Startnummer 52 Mats Aasbjørg (NMK Verdal Levanger) er også førsteårs, og vant på Elverum i mai.

Flere av juniorene på startlisten har tatt sin aller første bilcross-seier tidligere denne sesongen, det gjelder blant andre startnummer 39 Jørgen Larsen (NMK Konsmo), 32 Lukas Tovsrud (NMK Modum Sigdal), 83 Vegard Owe (NMK Vikedal) og 121 Trym Tyskeberg (NMK Hamar).

Rutinerte juniorkjørere

Så er det mange juniorer som tross sin unge alder allerede er rutinerte – svært rutinerte – bak rattet. Blant denne gjengen må vi nevne bilcross-juniorer som 19 Aleksander Øyen (NMK Fluberg) som kommer fra pallen i Goldagsløpet, sammen med storebror Kristoffer Øyen som kjører sitt siste juniorløp med Juniorlandsfinale.

Eller hva med 24 Stian Bårdseth (NMK Hamar) som vant fjorårets Bilcross.no-cup sammenlagt? Eller 37 Lars Rivenes (NMK Elverum) som kommer direkte fra Sommerfestival-seier.

85 Robin Hermansen (NMK Hamar) har klatret opp på pallen etter finalerace i løp etter løp i år, så også i 2. runde i Bilcross.no-cup på Gardermoen.

Flere rutinerte juniorer

ALLEREDE EN RUTINERT KAR BAK RATTET: Sondre Jahren (NMK Aremark) har her vunnet fjorårets Sommerfestival på hjemmebane. Han kommer rett fra seier i Sommerløpet på Rallebanen, blant annet. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Eller hva med 86 Sondre Jahren (NMK Aremark), 91 Ask Levorsen Jacobsen (NMK Nore Uvdal), eller 53 Sondre Aasbjørg (NMK Verdal Levanger) – Opel-kjøreren som har vunnet Fra Namdal til Hell tre år på rad.

17 Magnus Hansen Øverland (NMK Hamar), 38 Robert Blomdal (NMK Bergen), 56 Ingebrigt Eidsmo (NMK Melhus) og 62 Andreas Wenn (NMK Orkla) må også nevnes blant de mer rutinerte juniorene.

Og foreløpig har vi nevnt kun en eneste juniorjente i favorittsjiktet – synd og skam, for det er mange, mange, mange jenter å nevne. Sjekk bare her:

Raske juniorjenter

22 Helene Nakkerud (NMK Drammen) er så ivrig på bilcross at hun klarte ikke vente og var i gang allerede i vinter, med vinterkjøring på Gardermoen. Spennende å se at den raske juniorjenta er påmeldt med Alfa Romeo.

88 Marie Grinden (NMK Elverum) står påmeldt med Saab, helt sikkert velfrisert av pappa Jørn R. Grinden – Marie har imponert med strålende kjøring og er i favorittsjiktet i en ny Juniorlandsfinale.

97 Caroline Karlsen (NMK Bergen) husker vi med sin røde Volkswagen Golf i Bergensracet, der hun kjørte inn til A-finale og var kanskje mest overrasket over det selv.

Flere raske juniorjenter

FULL FART PÅ HJEMMEBANE: Caroline Karlsen (NMK Bergen) kjørte inn til A-finale og ble beste hjemmekjører i Bergensracet 2024, og var blant de aller første kvalifiserte til årets Juniorlandsfinale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi har også med 27 Hedda Simensen (NMK Drammen), 31 Martine Fjeldstad Pettersen (NMK Kongsberg), 41 Leah Weberg (NMK Sande), 104 Benedicte Holen (NMK Trysil), 57 Mathea S. Knudsen (KNA Aust-Agder), 61 Linnea Halland (NMK Nore Uvdal).

82 Amira Bergstø (NMK Bergen), 92 Andrea Steinsland Bjørge (NMK Bergen), 105 Celina Sveen (NMK Hamar) og storesøster 106 Sunniva Sveen (NMK Hamar).

Trønderne 115 Ingrid Skotvoll (NMK Hell) og 119 Mali Fremo Skorild (NMK Orkla), og 118 Andrea Nubberud (NMK Modum Sigdal) og 122 Andrea Vetås (NMK Rena).

Bilcrosspratens favoritter

Og ikke minst: Vår sommergjest i Bilcrosspraten før Juniorlandsfinale-helga: 30 Embla Hansen (NMK Hønefoss) – kanskje Juniorlandsfinalens mest modige deltaker, hør mer om det i Bilcrosspraten.

Der fremhever Mats den raske juniorjenta Marie Grinden (NMK Elverum) som sin A-finale-favoritt, mens Stian holder en knapp på 10 Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal).

Men som sagt: Alt er åpent – her kan alt skje. Det er så mange raske juniorer til start, vi spår tidenes hardeste Juniorlandsfinale.

Hjemmebane-fordel til trønderne?

SUPERRASK JUNIORJENTE: Maren Fulsås (NMK Nore Uvdal) har her kjørt inn til full pott og ledelse før finale i sesongavslutningen på Kongsberg i fjor. En av mange store prestasjoner av den superraske juniorjenta som nå er en av de store favorittene før en ny Juniorlandsfinale. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Vi nevner mange flere navn i Bilcrosspraten før løpet, og det er like mange favoritter som deltakere til start – alle har vært blant de beste i et kvalifiseringsløp.

NMK Melhus-juniorene har fordel av hjemmebane, men trøndere generelt vil også ha fordel av å kjenne banen godt. Det er mange trøndere til start.

78 Magnus Alstad (NMK Melhus) er blant hjemmekjørerne som har gjort seg bemerket de to siste sesongene, med sine nye og moderne Mini-er.

Alle landsdeler representert

Andre trøndere som bør nevnes er 98 Petter H. Bakkebø (NMK Støren), 99 Sander Steigedal Moe (NMK Støren), 109 Linus Romstad (NMK Namdal) og 100 Jonas Aftreth (NMK Melhus). Vi kunne nevnt en drøss flere, de stiller sterkt.

Tage Holtan (NMK Melhus) kommer rett fra Sommerfestival i Aremark og har fått det strøkne startnummeret 111 i Juniorlandsfinale på hjemmebane.

Det er også nordlendinger til start, blant annet 84 Kristian Karlsen – klar for Landsfinale, ser vi på bilcrossno-snappen, 114 Jøran Alexandersen og 126 Sebastian Hammer (alle NMK Brønnøy).

En ekte LANDSfinale

HJEMMEFAVORITT: Førsteårsjunior Hans Iver Ljøkjel (NMK Melhus) har imponert stort gjennom junior trening i fjor og nå sin første ordinære juniorsesong. Den raske Volvo-verstingen får Juniorlandsfinalen på hjemmebane i Juniorlandsfinale-debuten. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Hele Norges land er dermed med på startlisten i det som blir en ekte LANDSfinale, med juniorer fra klubber i alle landsdeler med nord, sør, øst og vest representert. 

Det kjøres trening fredag, fire innledende omganger lørdag og en femte og siste omgang før finaler søndag. Trening fredag er fra klokka 14.00 til 17.00.

Første start lørdag går klokka 08.15 og søndag klokka 08.30. Både fredag og lørdag er det sosiale happenings på kveldstid.

Løpet sendes direkte

Løpet kan ses på Direktesport, både lørdag og søndag. Offisiell oppslagstavle er på Sportity med passord JUNIORLF24.

Mer info finnes på løpets nettside – her finner du startlister, tilleggsregler og all annen info rundt løpet (ekstern lenke).

Vil du mimre tilbake til fjorårets Juniorlandsfinale, kan du se Bilcross.no sin oppsummering av løpet her.

HER SKAL DET AVGJØRES: Forrige Landsfinale her gikk i 1988. Nå er det duket for Juniorlandsfinale på samme arena, Bollandsmoen, NMK Melhus. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Mye om Juniorlandsfinale i Bilcross.no-arkivet

Mimre mer? Se bildene fra Juniorlandsfinalen 2023 herles mer om løpet her, og les mer om NMKs Landsfinale for juniorer i Bilcross.no-arkivet.

Bilcross.no dekker løpet i nyheter, bilder og film. Vil du støtte jobben som gjøres, er Bilcross.no-vippsen 54 02 81.

Den fortløpende oppdateringen før, under og etter løp skjer på snap, sjekk story på bilcrossno.

ALT KLART: Trening fredag 2. august, fire innledende omganger lørdag 3. august, og femte og siste omgang og finaler søndag 4. august 2024. Her på Bollandsmoen, NMK Melhus. Foto: Stian Ormestad, Bilcross.no.

Mimre? Se fjorårets Juniorlandsfinale her:

 

Sjekk også Bilcrosspraten: Bilcross som medisin.

SATTE DU PRIS PÅ DENNE BILCROSS.NO-SAKEN?
VIL DU STØTTE ER BILCROSS.NO-VIPPSEN 54 02 81.

Sjekk mer Bilcrossprat på Bilcross.no.

,