Hadde bare alle lokalaviser hatt en sportssjef som Ole John Hostvedt. Nå blir arbeidsjernet hedret hjemme i gruvebyen.
Les også: Bilcross.no gir bilcross til folket!
Bilcross.no leverer bilder og reportasjer fra løp til redaksjoner over hele landet – og noen ganger utlandet.
Stadig sjeldnere finner lokalavisene rom for å sende sine egne folk.
Gamle og bulkete biler som bråker litt
Men det er så å si alltid en god sak å skrive hjem om på bilcrossløp – det skjer jo alltid noe. Lokale bilcrosshelter vinner og forsvinner.
Og sakene blir godt lest, ofte mye bedre enn lokalfotball som dekkes ned til minste skolisse.
Ute på løp møter vi likevel noen ganger på utskremte lokalavis-journalister, som ofte ikke skjønner bæret.
Bilcrossreportasjen blir en kort strofe om hvem som vant, og at det ble kjørt med gamle og bulkete biler som bråket litt, med bilde av en liten prikk av en bilcrossbil ute på banen.
Raser innom i en voldsom fart
Andre ganger møter vi faktisk på kjente fjes bak linsene, som har vært på løp før for lokalavisen.
De har det alltid travelt med et tett skjema, og stikker innom i løpet av en travel helgevakt med tusen ting på kalenderen.
Etter en halvtimes tid raser journalisten videre i et tempo som kunne kvalifisert til finalekjøring på bilcrossbanen.
Men han eller hun har nå hvert fall gjort et forsøk. Og det blir noen strofer i lokalavisen til uka.
Knallgode motorsportreportasjer
Men så har vi Ole John Hostvedt – sportssjefen alle lokalaviser bare kan drømme om. Han kommer på løp, og blir der. Må han reise, kommer han tilbake.
Han setter av tid som ingen andre lenger vil – eller kan?
Det resulterer i knallgode motorsportreportasjer i lokalavisa Laagendalsposten. Der i gården vet de at slikt blir godt lest. For de har tatt motorsport på alvor – i alle år. På lik linje med all annen idrett.
Ole John startet i avisen i 1971, og i løpet av et helt arbeidsliv her har 64-åringen opparbeidet seg et finmasket kildenettverk som favner om alle idretter i regionen.
Dekket det aller første bilcrossløpet i Norge
Det er gull verd for sportsjefen, for lokalavisa, og ikke minst for lokalsamfunnet: – Han har bidratt sterkt til at idretten har blitt et kulturelt lim i lokalsamfunnet, heter det i begrunnelsen for Kongsberg kommunes kulturpris.
Og skal lime funke, må det ha alle komponenter i seg. Du kan ikke bare rykke automatisk på hver fotballkamp og hvert skirenn. Du må ta for deg alle idretter.
Og det har Ole John gjort helt siden han var på det aller første bilcrossløpet her til lands på Hakavik høsten 1981. Etter det har han vært fast på store og små løp på Kongsberg, Smådøl, med mer – og han har reist dit utøvere fra sitt nedslagsfelt har slåss om seire.
Et arbeidsjern av dimensjoner
Ole John måtte felle noen tårer da det gikk opp for ham hva slags anerkjennelse han har fått. Kulturprisen fra hjemkommunen Kongsberg henger høyt. Han får prisen for sitt livsverk innen sportsjournalistikken.
– Dette er også en pris til Laagendalsposten, sier han. – Jeg har fått lov av ledelsen til å reise mye. Jeg har møtt masse flotte folk, både utøvere, ledere, trenere og mange ildsjeler.
For Ole John Hostvedt er det blitt en livsstil. Han teller ikke timer, og skriver ikke timer for mer enn en brøkdel. For dette er livet. Om det er helg eller sene kvelden, er Ole John på jobb.
– Jeg håper ingen kommer til å jobbe like mye som meg. Det mener jeg, sier han til Laagendalsposten (bak betalingsmur).
– Babyen min
Interessen for idrett startet da han var barn og drev med friidrett og langrenn i Efteløt IL.
Han begynte å skrive noen saker, og resten av historien er kjent.
– Dette har vel vært babyen min.